Of je nu bij mij komt voor een mediation, relatiecoaching of stiefcoaching, de algemene werkwijze is als volgt:
- Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Tijdens ons eerste kennismaking bespreken we jouw/jullie persoonlijke situatie. Deze gesprekken zijn altijd vertrouwelijk, zodat je alles kunt bespreken wat belangrijk voor je is. Ook doe ik alvast een inventarisatie van de problemen, irritaties en/of zorgen waar jullie tegenaan lopen.
Op basis hiervan geef ik een indicatie van het vervolgtraject. Hoe zou dat lopen, hoeveel sessies zou het kunnen duren. Dit is een indicatie, tijdens het traject kan altijd blijken dat er meer of minder sessies nodig zijn, of dat we een heel andere kant op moeten. Het traject is flexibel en geheel persoonlijk.
Hebben we allemaal een goed gevoel bij het kennismakingsgesprek en heb je het idee dat ik je kan helpen? Dan gaan we het traject in.
- Het vervolgtraject
Zoals gezegd is het vervolgtraject flexibel en steken we het in op jullie behoeften.
Bij coaching, of het nu gaat om relatiecoaching of stiefcoaching, is de insteek om boven water te krijgen waar jullie nu precies tegenaan lopen, wat dit met jullie doet en hoe jullie eventuele conflictsituaties anders kunnen aanpakken.
Indien het gaat om een mediation zullen we ten eerste bekijken waar jullie conflict ligt, wat jullie willen oplossen. Ik help jullie in gesprek te gaan en begrip te krijgen voor elkaars standpunten.
Gaat het om scheidingsmediation, dan zullen we ook kijken wat er allemaal geregeld moet worden. Verdeling van de inboedel, alle financiële zaken, fiscale zaken, ouderschapsplan en het convenant.
- Huiswerk en afspraken
Coaching: Soms vinden stellen het prettig om een soort ‘huiswerkopdrachten’ mee te krijgen. Opdrachten die je meeneemt en waar je thuis, alleen of samen, iets mee kan doen. Niet iedereen vindt dat even prettig, vandaar dat we samen kijken wat wel en niet bij jullie past en waar jullie je prettig bij voelen. Soms is het een kwestie van ‘even een drempel over’ en soms zullen we samen gewoon iets heel anders bedenken dat beter bij jullie past.
Mediation: Wanneer alles op tafel ligt en iedereen zich gehoord voelt, is het tijd om op zoek te gaan naar een eerlijke oplossing. Op basis hiervan worden er duidelijke afspraken gemaakt.
Mocht er sprake zijn van een scheiding, dan worden de afspraken vastgelegd in een scheidingsconvenant. Dit is een overeenkomst tussen jou en je ex-partner waarin alle afspraken beschreven staan. Hiermee zorgen we dat problemen in de toekomst voorkomen worden. Dit geeft duidelijkheid en rust voor alle partijen.
Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar oud? Dan stellen jullie ook een ouderschapsplan op, waarin het ouderschap na de scheiding omschreven wordt. Wie draagt wanneer zorg voor de kinderen, hoe zien de verjaardagen en vakanties eruit, wat is de hoogte van de kinderalimentatie en hoe gaat de communicatie? Het ouderschapsplan geeft overzicht en helderheid.
De zorg en aandacht voor jullie kind(eren) staan hier voorop.
Als alles van beide kanten akkoord is, worden de stukken ondertekend en is het tijd om een stap in de toekomst te zetten.
- Juridische afhandeling bij scheiding
Bij een scheiding moeten alle stukken worden ingediend bij de rechtbank. Vervolgens moet jullie scheiding ook worden doorgegeven aan de gemeente.
- Nazorg
Indien gewenst kan er enige tijd na afronding van het traject nog eens contact zijn. Loopt alles goed, zijn er nog irritaties, vragen waar jullie mee zitten, of willen jullie opnieuw om tafel? Dat kan natuurlijk altijd.
Mijn werkgebied is Flevoland en omstreken. Ik werk online, heb praktijk aan huis, maar kom met name bij mijn cliënten en coachees thuis. Zo heb je geen gedoe met oppas of reistijd en zit je in je eigen vertrouwde omgeving. Woon je in Dronten, Lelystad, Almere, Harderwijk, Nijkerk of andere omliggende steden? Dan is het voor mij geen probleem om naar jou toe te komen.
Heb je vragen over deze werkwijze, of vraag je je af hoe een traject voor jouw specifieke situatie vorm zou krijgen? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.