Vrijwilligerswerk

In het jaar dat ik na een reorganisatie bij mijn vorige werkgever thuis zat, had ik de tijd om na te denken wat ik nu wilde doen. Langzaam kreeg het idee van een eigen praktijk steeds meer vorm. Mensen helpen met relatieproblemen, in allerlei vormen.

Maar alleen maar nadenken en visualiseren en langzaam vormgeven, daarvoor heb ik niet voldoende rust in mijn lijf. Ik wilde ook al dingen doen. Zien. Leren. En met name: mensen helpen. En zo kwam ik op vrijwilligerswerk.

Nu doe ik ook allerlei vrijwilligerswerk wat niet direct van toegevoegde waarde is voor Relatiewerk Zeewolde. Luizenpluizen op de school van de kleuter. De communicatie voor het voetbalteam van mijn zoon. De website en social media van de plaatselijke hondenvereniging. Allemaal leuk en nuttig om te doen. Maar echt van toegevoegde waarde voor Relatiewerk Zeewolde zijn drie andere organisaties waarvoor ik me inzet:

  • Humanitas Eemland
  • MDF Flevoland Buurtbemiddeling
  • De Stiefacademie
Humanitas Eemland

Ten eerst Humanitas Eemland. Bij Humanitas Eemland ben ik opgeleid voor twee rollen: BOR vrijwilliger en Scheidingsbuddy.
Humanitas Begeleide omgangsregeling (BOR) biedt kinderen een plek om na een scheiding contact te hebben met beide ouders. Er wordt onder begeleiding toegewerkt naar een nieuwe invulling van het ouderschap, waarbij het welzijn van de kinderen voorop staat.
Een Scheidingsbuddy helpt mensen die gaan scheiden of net gescheiden zijn, zowel bij het verwerken van de emoties als bij het regelen van alle zaken die er bij een scheiding komen kijken.

MDF Flevoland Buurtbemiddeling

Daarnaast ben ik bij MDF Flevoland buurtbemiddelaar. Als buren een conflict hebben, kom ik samen met een collega buurtbemiddelaar langs om te kijken of het uitgepraat kan worden.
Belangrijk werk, want zo'n burenruzie kan een enorme impact hebben op je woongenot.
Een buurtbemiddelaar kiest geen partij, maar helpt om het gesprek goed te laten verlopen. We zorgen ervoor dat het gesprek op gang komt. En geven geen oordeel. We kunnen goed luisteren en hebben een geheimhoudingsplicht. Een buurtbemiddelaar helpt om samen een goede oplossing te vinden voor het probleem. Hiervoor heb ik een speciale opleiding gevolgd.

Stichting Stiefacademie Nederland

Tot slot ben ik bij de Stichting Stiefacademie Nederland vrijwilliger voor de marketing; ik help bij de website en Linkedin. De missie van de Stiefacademie is om het samengestelde gezin (het stiefsysteem) tot een optimaal veilige, stabiele en prettige (op)groei- en ontwikkelomgeving te maken voor kinderen. Wij willen de maatschappij leren hoe het is om te leven in een samengesteld gezin. Wij willen de beeldvorming daarover, van ‘leuke gezinnen’, meer in overeenstemming brengen met de werkelijkheid, waarin vaak complexe dynamiek speelt.

Daarnaast geef ik vanuit mijn rol als vrijwilliger bij de Stichting ook workshops op de Stiefmoederdag.

Tevens ben ik bij de Stichting Stiefacademie aangesloten als stiefcoach.

Naast alle theoretische kennis die ik tot mij krijg via opleidingen, masterclasses, workshops, boeken en magazines, geeft het vrijwilligerswerk dat ik doe mij heel veel real life inzicht in mensen. Waar lopen mensen tegenaan bij conflicten? Hoe communiceren mensen met elkaar? Wat zijn de problemen waar men tegenaan loopt bij een scheiding? Of bij een nieuw gezin?

Zo combineer ik steeds mijn eigen ervaring, ervaringen van andere mensen en de theorie. Gevoel, ervaring en opleiding.

Chat openen
Vragen? Whatsapp me!