

Nederland kent steeds meer samengestelde gezinnen. In 2020 leefden er al een half miljoen kinderen in samengestelde gezinnen.
De kans dat een samengesteld gezin ook weer uit elkaar gaat is 2 op 3. En dat is niet zo verwonderlijk, want een samengesteld gezin kent veel uitdagingen. Meestal is er al een scheiding of het overlijden van een partner aan vooraf gegaan: breuk op breuk dus en een hele klus, voor de ouders, maar zeker ook de kinderen die in deze samenstellingen opgroeien.
In veel organisaties komen werknemers in aanraking met leden van samengestelde gezinnen. Leraren, artsen, het kinderdagverblijf, maar ook mediators, advocaten, psychologen en nog veel meer. Voor veel mensen die zelf geen samengesteld gezin hebben, is het vaak moeilijk om dan echt te begrijpen waarom bepaalde dingen anders werken, anders voelen of meer effect hebben op mensen.
Kinderen die net een wissel van huis hebben gehad, komen met een ander humeur naar school
Stiefouders die woordenwisselingen hebben over de opvoeding
Een stiefmoeder die het gevoel heeft nooit dankbaarheid te krijgen voor alles wat ze doet
Het kan allemaal doorwerken in hoe mensen in het leven, hun werk, hun omgeving staan.
Komen de mensen in jouw organisatie in contact met mensen die in samengestelde gezinnen leven? En wil je weten hoe anders een samengesteld gezin is? Welke dynamieken er in een samengesteld gezin werken? En welke uitdagingen ouders en stiefouders hebben in een samengesteld gezin? Boek dan de in company training Dynamieken in samengestelde gezinnen voor jouw medewerkers!
Onderwerpen zullen onder andere zijn:
- De plek van de stiefouder
- De plek van de ex
- Wat kan je van stiefkinderen verwachten
- Huisregels en opvoedregels, waar mag een stiefouder zich tegenaan bemoeien
- Waarom ontvlamt een gesprek over de kinderen zo snel in een stiefgezin
- Welke dingen kun je doen om het samengestelde gezin iets soepeler te laten lopen
- Wat is de succesformule voor de opvoeding binnen een samengesteld gezin
Tijdens de training combineer ik theorie met oefeningen, zodat het duidelijk wordt waar (stief)ouders en kinderen in samengestelde gezinnen tegenaan lopen, waarom dat zo is en natuurlijk ook op welke manier je het samengestelde gezin en de opvoeding daarin wat soepeler kan laten lopen. Naast de theorie zitten er dus zeker ook praktische tips in de training. Ook kan ik putten uit mijn eigen ervaring als stiefkind en stiefmoeder, zodat ik veel praktijkvoorbeelden kan geven.
Mensen die de training al gevolgd hebben, zijn allemaal erg enthousiast over de training. Iedereen geeft aan dat ze de training zouden aanbevelen. Waarom ze dat doen..?
"Ja, want dan snap je beter waar problemen vandaan komen en waar je invloed op kan hebben"
"Ja, want de workshop werkt verhelderend, vergroot begrip en tolerantie voor elkaar (en jezelf). Belangrijke informatie, praktisch ook."
"Ja, zou er nog wel een keer aan mee willen doen met mijn nieuwe partner. Zou zeker aanbevelen voor de goede tips."
De training duurt drie uur, één dagdeel dus, en ik geef deze bij voorkeur face to face.
Ik ben ervan overtuigd dat de training zorgt voor meer begrip voor samengestelde gezinnen.
Meer weten over deze training? Neem dan contact met me op via onderstaand formulier!