Scheidingsmediation

Scheiden met een mediator

Een scheiding is een heftige gebeurtenis. Ooit ging je trouwen uit liefde, met het idee voor altijd bij elkaar te blijven. Als blijkt dat het toch niet werkt, voor één van jullie of voor jullie beiden, dan is dat vaak heel verdrietig. Allerlei emoties spelen; verdriet, rouw, boosheid, schuldgevoel, rancune en misschien ook opluchting. En terwijl je nog middenin die achtbaan van emoties zit, moet je opeens allerlei zaken gaan regelen. Voor veel mensen is dit overweldigend.

Het is dan heel fijn als er iemand naast jullie staat, die niet alleen kan helpen met alle praktische zaken, maar ook aandacht heeft voor de emoties die er bij en tussen jullie spelen.

Bij de mediator gaat dit wel allemaal anders dan wanneer je het via advocaten gaat regelen. Bij de mediator regel je het sámen. We gaan echt in gesprek en nemen de tijd om de scheiding te regelen op een manier die voor jullie beiden zo goed mogelijk voelt en werkt. En nog belangrijker: die ervoor zorgt dat jullie hierna als ouders een relatie hebben waar de kinderen zoveel mogelijk baat bij hebben.

Wat zijn de voordelen van het regelen van je scheiding via een mediator?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun echtscheiding via een mediator te regelen. Hier zijn enkele mogelijke voordelen:

Minder conflict: Een mediator kan helpen om de communicatie tussen de partners te verbeteren en een constructieve sfeer te creëren. Dit kan leiden tot een snellere en minder conflictueuze scheiding dan wanneer beide partijen vertegenwoordigd worden door advocaten.

Meer controle: Bij mediation hebben beide partijen meer controle over het proces en de uitkomst van de echtscheiding. In plaats van een rechter te laten beslissen over belangrijke zaken zoals eigendommen en voogdij, kunnen de partners samenwerken om een ​​oplossing te vinden die voor beiden acceptabel is.

Minder kosten: Het gebruik van een mediator kan over het algemeen minder duur zijn dan het inschakelen van advocaten. Dit komt doordat er minder tijd wordt besteed aan formele juridische procedures en er meer nadruk wordt gelegd op onderhandelingen tussen de partners.

Snellere oplossingen: Een mediator kan helpen om een ​​oplossing te vinden voor de belangrijkste kwesties rondom de scheiding, zoals alimentatie, kinderondersteuning, en voogdij, in minder tijd dan het zou kosten om het via de rechtbank te regelen.

Vertrouwelijkheid: Mediation is een vertrouwelijk proces. De besprekingen tussen de partners en de mediator zijn niet openbaar, in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure. Dit kan de privacy en vertrouwelijkheid van de zaak waarborgen.

Al met al kan mediation een effectieve en minder stressvolle manier zijn om je echtscheiding te regelen. Het kan je helpen om de kosten te verminderen, snellere oplossingen te vinden en de controle over het proces te behouden, terwijl je ook de privacy en vertrouwelijkheid waarborgt.

Wat moet er allemaal geregeld worden bij een scheiding?

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, heb je een scheidingsconvenant nodig. Heb je alleen een samenlevingscontract, dan is een convenant niet verplicht maar wél verstandig. In het scheidingsconvenant staat hoe na de scheiding alles geregeld is. Zoals: wie blijft er in het huis wonen, hoe zit het met partneralimentatie, hoe zit het met het opgebouwde partnerpensioen en hoe wordt de boedel verdeeld.

Hebben jullie kinderen? Dan hebben jullie ook een ouderschapsplan nodig. Ook als je samenwonend bent, is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen.

Ook de berekening van de kinderalimentatie en de partneralimentatie doe ik voor jullie.

Chantal Bethlehem

Helaas gebruik moeten maken van de mediation voor de scheiding. De scheiding was snel rond mede door het snelle werken van de mediator. Ik kijk terug op een zware periode maar wel eentje waar ik goede hulp bij heb gehad. Zeker een aanrader!

Maak kennis met mij

Elke mediator heeft een persoonlijke stijl. Om te kijken of mijn stijl ook echt bij jullie past, werk ik altijd met een gratis kennismakingsgesprek. Zo kunnen we vrijblijvend kennis maken, kan ik uitleggen wat mediaton is en wat mijn rol is in jullie proces naar een oplossing.

Regelmatig schrijf ik blogs over mediation en scheiden, lees hier alle blogs en ontdek alvast tips over onder andere hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden en hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden.

Ik heb mijn Mfn geaccrediteerde basisopleiding Mediation en specialisatie opleiding Family Mediation gedaan bij The Lime Tree. Daarnaast volg ik regelmatig workshops, webinars en extra trainingen om mijn kennis en vaardigheden op te frissen en bij te houden.

scheiden
Chat openen
Heb je een vraag?
Wil je snel wat meer informatie? Stuur me een appje, ik reageer op werkdagen in principe binnen twee uur!