Scheiden; wat doen we met de hond?

Scheiden; wat doen we met de hond?

Als je gaat scheiden en er zijn kinderen, dan weet iedereen dat er een ouderschapsplan met omgangsregeling moet komen. Maar wat als je huisdieren hebt? Vaak wordt ervoor gekozen om de huisdieren of bij de één of bij de ander te laten. Maar wat als je beiden heel gehecht bent aan de hond of de kat en jullie willen graag samen ervoor blijven zorgen? Dan kan dat natuurlijk ook!

Net zoals bij kinderen, kan er ook een soort ouderschapsplan gemaakt worden voor de huisdieren. Wat kun je daar allemaal inzetten?

Omgangsregeling voor hond of kat

Ten eerste kun je natuurlijk op papier zetten wanneer jullie huisdieren bij wie is. Als er kinderen zijn, wordt er vaak voor gekozen om dezelfde omgangsregeling aan te houden als van de kinderen, zodat het huisdier met de kinderen meegaat. In de omgangsregeling kun je precies aangeven op welke dagen jullie huisdier bij wie is, wanneer de overdracht is (in de ochtend, middag, avond), wie brengt of wie haalt.

Vakantie-oppas

En wat doe je met de vakanties? Of als je een dag of weekend weg wil? Een idee is dat je dan in principe altijd je ex-partner eerst vraagt, voor je op een andere manier opvang zoekt. Ook dit is iets dat je in de omgangsregeling kan vermelden.

Hoe verdelen we de kosten

Aan een huisdier zitten ook kosten verbonden. Van voer tot speeltjes, van inenting tot operaties die nodig zijn. De kosten kunnen flink oplopen! Het is verstandig om hierover afspraken te maken. Delen jullie deze kosten fifty-fifty of op een andere manier? Betaalt ieder de kosten die er in eigen huis worden gemaakt, en splitten jullie de kosten van de dierenarts? Jullie kunnen dit zelf afspreken zoals jullie willen.

Bespreek ook hoe jullie denken over hoe ver je wil gaan als er iets met je dier is. Wil je nog alles op alles zetten om een dier beter te maken als het ziek is, of zijn er wel financiële grenzen? Wanneer laat je je huisdier inslapen? En realiseer je hierbij dat jullie er misschien minder rationeel over denken als het eenmaal zover is.

Verzorging

Ook over de verzorging kunnen jullie afspraken maken. Wat vinden jullie belangrijk? Dat de hond naar de hondentrimmer gaat? Jaarlijks alle inentingen krijgt? Dat de kat naar buiten mag of een binnenpoes is? Allemaal zaken die je bespreekbaar kan maken en in jullie scheidingsconvenant op kan nemen.

Bespreek ook wie bijvoorbeeld de afspraken maakt voor de dierenarts of de hondentrimmer. En wie gaat er bijvoorbeeld nog met de hond op gehoorzaamheidscursus?

Belang van het huisdier

Hou bij alles wat je afspreekt in het achterhoofd: is dit in het belang van ons huisdier? Uiteindelijk is een scheiding niet alleen voor jullie en eventueel voor jullie kinderen, maar ook voor jullie huisdieren een verwarrende tijd. Hou ze goed in de gaten en kijk goed wat jullie omgangsregeling met jullie huisdier doet.

En ook in het belang van jullie huisdier: hou jullie communicatie goed. Als jullie samen voor jullie hond of kat willen blijven zorgen, zul je met elkaar moeten kunnen overleggen.

Ga je scheiden en hebben jullie een omgangsregeling voor de hond of een omgangsregeling voor de kat nodig? Neem dan eens contact met mij op!

Of zijn jullie al gescheiden en loopt het contact over de huisdieren stroef? Ook daar kan ik jullie bij helpen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn