Help, ik zit in een spagaat tussen mijn kind en mijn nieuwe partner!

Help, ik zit in een spagaat tussen mijn kind en mijn nieuwe partner!

Vaak komt er in een nieuw samengesteld gezin een dynamiek voor die men “de spagaat” noemt. Dat moment dat je het gevoel hebt dat je als biologische ouder moet kiezen tussen je kind en je nieuwe partner. De één verwijt dat je altijd voor je kind kiest en nooit een team vormt met je partner. De ander verwijt je dat je steeds voor je partner kiest, in plaats van voor je eigen kind.

En wat moet je dan? Als biologische ouder heb je natuurlijk het gevoel dat je voor je kind moet opkomen. Die bloedband is sterk, daar komt niemand tussen.
Maar je snapt ook je nieuwe partner en je wil hem of haar niet het gevoel geven dat hij/zij niets te vertellen heeft in zijn/haar eigen huis.

Eigenlijk doe je het dus nooit goed. Is de één tevreden, dan is de ander boos op je. Of andersom.

Hoe voorkom je het?

Niet. Eigenlijk kun je het niet voorkomen. Dit soort momenten zullen er zeker komen in een samengesteld gezin. Die momenten dat er meerdere mensen verwachtingsvol naar je kijken om te zien wat je beslist, en dat elke beslissing voor iemand de verkeerde zal zijn.

En het is ook logisch. Je kinderen voelen een andere band met jou dan met hun stiefouder. Dus zij verwachten dat jij voor hen zal kiezen, altijd. Ook als ze eigenlijk dingen willen die eigenlijk misschien niet handig of verstandig zijn. En je nieuwe partner verwacht dat je één front met hem/haar vormt.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeldje. Een van de stiefouders bij mij in de praktijk had er een hekel aan dat haar puber-stiefzoon te pas en te onpas de koelkast in dook om wat te eten voor zichzelf te pakken. Ten eerste omdat hij soms dingen pakte die zij eigenlijk had gekocht om te gebruiken bij het avondeten. Maar daarnaast ook omdat zij zo niet was opgevoed en het helemaal niet prettig vond dat mensen zomaar dingen uit de koelkast pakte.

Haar man, de vader van de puberzoon, had dat soort gedrag altijd prima gevonden, dus de puber in kwestie was niet ander gewend dan dat het prima was dat hij in zijn eigen huis uit de koelkast pakte waar hij zin in had. Als hij nu opeens zou moeten vragen of hij iets zou mogen pakken, zou dat ervoor zorgen dat hij zich minder thuis zou voelen in zijn eigen huis. Alsof hij opeens op visitie is.

En daar stond die man in de spagaat. Tussen zijn vrouw, waarvan hij prima begreep dat zij zich ergerde aan de zoon die zonder te vragen spullen uit de koelkast pakte die zij later nog nodig had. En zijn zoon, waarvan hij prima begreep dat hij dat altijd zo gewend was en het ook bij zijn gevoel van thuis-zijn hoorde.

En wat doe je dan?

Laat ze het lekker zelf uitzoeken. Dat klinkt wat bot, maar dat is wel waar het op neer komt. Geef ze de ruimte om er zelf uit te komen. Ga niet van de één naar de ander, steeds weer uitleggen waarom je partner nu eenmaal dit graag wil, waarom je kind je eenmaal dat graag wil. Laat ze dat samen uitpraten.

En niet alleen samen uitpraten, het ook samen oplossen. Ze wonen allebei in jullie huis, ze willen zich er allebei thuis voelen. Dat hebben ze gemeen. Nu alleen nog uitvinden hoe ze samen kunnen leven op een manier die voor beiden werkt.

Terug naar het voorbeeld zou de stiefmoeder bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat er één plank in de koelkast is waar de puberzoon van mag pakken wat en wanneer hij maar wil, maar dat hij van de rest afblijft. Of andersom: er is één plank in de koelkast waar niemand aan mag zitten, omdat dat dingen zijn die later gebruikt gaan worden voor een recept/het avondeten/een ander moment.

Stap uit de spagaat

Maar laat dat hun eigen oplossing zijn. Stap uit die spagaat en geef ze ruimte om het zelf op te lossen.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, zeker met eigenwijze partners en koppige (puber)kinderen. Maar het is een kwestie van oefening baart kunst. De eerste keer dat je ze die ruimte wil geven, voelt het nog ongemakkelijk, verval je misschien toch in tips geven of gesprekken overnemen. Maar de volgende keer gaat het iets beter. En als je dan ziet dat het werkt, dan wordt het steeds makkelijker om niet in die spagaat te blijven.

Kun je er wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan eens contact op met mij!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn