Ruzie over de erfenis; kun je het voorkomen?

Ruzie over de erfenis; kun je het voorkomen?

Laat ik beginnen met te zeggen dat in de meeste gevallen de verdeling van de erfenis goed loopt. Bij ongeveer drie kwart van de erfenis-situaties gaat de verdeling gewoon in pais en vree. Maar in een kwart van de gevallen komt er ruzie. Is één van je ouders net overleden, heb je ook nog ruzie met je zus. Net de uitvaart gehad, lig je in de clinch met je broers. Je denkt dat alles netjes verdeeld is, begint één van je zusjes opeens over een ringetje dat je moeder aan haar had beloofd en nu nergens meer te vinden is.

Ruzie in plaats van steun

Het is natuurlijk heel pijnlijk en jammer dat op het moment dat je elkaar eigenlijk juist het meest nodig hebt, als jullie dezelfde pijn hebben, namelijk het verlies van één of twee ouders, dat je juist dan ruzie krijgt in plaats van elkaar steunt. Maar hoe kan het nou dat dat gebeurt?

Het zaadje is al jaren eerder geplant

Vaak ligt het zaadje voor de ruzie al ruim voor het overlijden. Een van de broers voelt zich achtergesteld, omdat hij altijd minder aandacht kreeg van vader. Of je zus heeft zich altijd het lievelingetje van moeder gevoeld en heeft daardoor het gevoel meer recht te hebben.

Het kan ook komen doordat in de laatste jaren één van de kinderen heel veel voor de ouder(s) gezorgd heeft en daardoor meer recht denkt te hebben op een groter deel van de erfenis. Of de ouders vinden dat één van de kinderen het zwaarder heeft gehad in het leven en beloven dat kind meer van de erfenis, maar de andere kinderen vinden dat helemaal niet rechtvaardig.

De balans van geven en ontvangen

Op het moment dat de erfenis dan verdeeld gaat worden, komt opeens al die pijn van vroeger naar boven. Het gevoel van onrechtvaardigheid, oneerlijkheid over hoe het vroeger ging, wordt vertaald naar de verdeling van de erfenis. En vaak zijn het ook gevoelens die bij de andere broers of zussen helemaal niet bekend waren, zodat een woord of een beslissing opeens heel veel onverwachte emotie op kan roepen.

Zoals Else-Marie van den Eerenbeemt schreef in De Liefdesladder: “De rekening van vreugde en verdriet wordt opgemaakt aan de hand van de persoonlijke bezittingen, niet in werkelijke waarde maar in emotionele waarde. De balans van geven en ontvangen krijgt alle aandacht: wat kwam ik te kort en wat kreeg ik wel?”

Kun je die ruzies nu voorkomen? Als ouders, en als erfverdelers?

Tips voor ouders

Als ouders zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden:

  • Bedenk dat ogenschijnlijk waardeloze spullen voor je kinderen heel veel emotionele waarde kunnen hebben. Maak dit bespreekbaar.
  • De executeur-testamentair kan beter iemand buiten de familie zijn, een neutraal en objectief iemand.
  • Eén van de kinderen meer geven dan de ander, kan voor jullie logisch zijn (omdat dat kind het veel zwaarder heeft gehad in het leven, omdat dat kind het momenteel financieel veel slechter heeft), maar voor de andere kinderen erg onrechtvaardig voelen.
  • Zet het op papier. Mondelinge afspraken maken het later moeilijk.
  • En maak ook geen afspraken met één kind achter de rug van de anderen om, je maakt het dat ene kind alleen maar moeilijk doordat hij of zij iets geheim moet houden.
  • Wil je de verdeling van tevoren helemaal duidelijk hebben? Maak dan een lijst en laat de kinderen kiezen wat zij graag zouden willen. Spullen die meerdere kinderen willen, kun je dan verloten of in goed overleg verdelen. Zo is er duidelijkheid. En wederom: zet het op papier.

Tips voor erfverdelers

De erfverdelers hebben er zelf natuurlijk ook invloed op of de verdeling uitloopt op een familieruzie of niet. Waar zij rekening mee kunnen houden is:

  • Bij de verdeling kunnen allerlei emoties omhoog komen. Neem er dus de tijd voor.
  • Bespreek je emoties. Spreek uit waarom je zo graag dat schilderij wil of dat kastje. Leg uit wat het voorwerp voor betekenis voor je heeft.
  • Laat de waarde van de spullen bepalen en zorg dat de verdeling in waarde gelijk is. Dan kan daar later niemand meer spijt van krijgen.
  • Laat de schoonkinderen op de achtergrond meedenken. Een zwager die zich bemoeit met de verdeling van het gereedschap van vader of een schoonzus die wil meedelen in de sieraden van moeder wordt meestal niet gewaardeerd.
  • Denk out of the box. Als iedereen dat schilderij wil, misschien kan het dan elk jaar bij een ander hangen. Of als meerdere zussen een sieraad van moeder heel graag hebben, spreek dan af dat het sieraad elk kwartaal bij een andere zus is.
  • En tot slot: bedenk je dat de band met de gezinsleden die er nog zijn belangrijk is. Je kunt ze in dit proces verstevigen of juist verbreken. Vraag je dus af of de spullen het waard zijn om een jarenlange ruzie met je broers en zussen te hebben.

Kom je er niet uit? Ga naar de mediator!

Kom je er toch niet uit en blijf je ruzie maken? Bespreek dan eens met elkaar of een mediator een goed idee zou zijn. Een mediator kan jullie helpen om echt in gesprek te gaan met elkaar, begrip te krijgen voor elkaar en er uiteindelijk samen uit te komen. Zodat daarna iedereen een goed gevoel heeft over de verdeling en je gewoon weer met z’n allen kerst kan vieren.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn