15 minuten praten

Zit je momenteel niet zo lekker in de relatie? Schuurt er iets? Zijn er frustraties, irritaties en lukt het maar niet om die goed met elkaar te bespreken? Eén van de oefeningen die ik bij sommige stellen inzet, is de 15-minuten oefening. Vijftien minuten praten. En dat klinkt makkelijker dan het is.

Wat doe je tijdens de oefening

Wat de bedoeling is, is dat één van jullie 15 minuten over een onderwerp praat tegen de ander. En dan natuurlijk over iets in de relatie dat je dwars zit. De ander mag alleen luisteren, niets zeggen, niets vragen.

De eerste paar minuten zijn vaak zo volgepraat maar daarna wordt het lastiger.

Hou het echt die vijftien minuten vol. Blijf praten, of wees eventueel stil. Maar wacht echt tot die vijftien minuten voorbij zijn.

Waar heb je het dan over

Dus pak een onderwerp en vertel erover. Wat zit je dwars, waar maak je je zorgen over, wat als het niet verandert, wat doet het met je, wat voor gevoel geeft het jou, wat voor gevoel geeft het jou over jullie relatie, hoe zou je het anders willen zien, wat zou dat betekenen voor jou en voor je relatie. Dat soort vragen stel je jezelf tijdens het praten.

En de ander dan?

De ander mag dus niets zeggen. Daardoor hoef je ook niet na te denken over wat je zou moeten antwoorden, want je mag toch niet antwoorden. En daardoor luister je beter.

Wat is de bedoeling van de oefening

Wat vaak gebeurt is dat je in de eerste paar minuten helemaal leegloopt over de dingen waar je altijd al over klaagt. Daarna weet je niets meer te zeggen even.

In de stilte komen er dan toch vaak nieuwe dingen boven. Dingen die dieper gaan, dieper zitten, niet eerder gezegd zijn en vaak zelfs niet heel bewust zijn bij degene die praat.

Het is daardoor een oefening die zowel voor de luisteraar als voor de prater heel waardevol en leerzaam is.

Nog twee tips

Kies een rustig moment uit waarop jij en je partner allebei ontspannen zijn en maak echt tijd vrij om met elkaar te praten. Zorg ervoor dat er geen afleidingen zijn, zoals telefoons of televisies.

Doe dit niet allebei op dezelfde avond (of middag of ochtend). Verspreid het over verschillende dagen, zodat er echt aandacht is voor elk van de gesprekken.

Doe je de oefening liever als onderdeel van relatietherapie? Neem dan eens contact op met mij! Of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Chat openen
Heb je een vraag?
Wil je snel wat meer informatie? Stuur me een appje, ik reageer op werkdagen in principe binnen twee uur!